keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Voiko LARP-hahmoa cossata?

Larppauksen eli Live Action Roleplaying (LARP) juuret ovat pitkälti niissä samoissa 60-70-lukujen Amerikassa olleissa nörttitapahtumissa, mistä cosplaykin on lähtenyt. Larppaus saapui Suomeen kuitenkin paljon aikaisemmin kuin cosplay, joka alkoi nousta pinnalle vasta 2000-luvulla. Larppaus yleistyi suomessa 90-luvulla, ja ehti käydä läpi useita erilaisia, yleensä saatananpalvontaan liittyviä harhaluuloja, joita aikoinaan pidetyt Vampire the Masquerade - larpit oikean veren ja sisäelinten kanssa eivät auttaneet. Nyt harrastukset ovat suunniilleen yhtä suosittuja.


Cosplayssa kyse on hahmon "oikeellistamisesta" itse jokainen omien taitojensa mukaan. On olemassa jokin referenssikuva, josta katsoa mallia ja tehdä päätökset minkälaiset vaatteet hahmolla on päällänsä. Hahmo itse voi olla melkein mistä tahansa: elokuvasta, sarjakuvasta, pelistä, kuvituksesta tai piirroksesta. Kunhan sille on kuva. Kuva on tärkeä. Kuva kertoo kaiken, ja lopun hoitaa itse.  Ehkä jonkinlaisen poikkeuksen tähän kuvan tärkeyteen tekevät kaappicosplay ja Original Character- eli OC-cossit.

"Laitan tän viitan päälle niin oon LOTRin hobitti!"

Larppaus puolestaan lähtee liikkeelle hahmopaperista, joka on kirjoitettu kuvaus hahmosta, sen käyttäytymisesta ja ehkä antaa viitteitä pukeutumiseen. Myöskin larppeja varten ovat yleensä aina pelinjohtajat eli -tekijät luoneet ja kirjoittaneet myös maailmakuvauksen, joka antaa suuren määritelmän sille miten hahmojen oletetaan pukeutuvan. Näitä määrittäviä asioita ovat mm aikakausi, johon peli sijoittuu. Tämän hahmopaperin ja maailmakuvauksen pohjalta pelaaja itse kokoaa asusteensa omien taitojensa mukaan, joko ommellen tai ostaen. Varsinaista kuvaa hahmosta siis ole ennen pelaajalle tulevaa mielikuvaa ole tehnyt. Hahmojen persoonallisuuskin kehittyy vasta varsinaisessa pelissä impron mukana. Poikkeuksena tähän ovat tietysti esimerkiksi erilaiset jo valmiisiin maailmoihin sijoittuvat pelit, kuten Harry Potter-larpit, joissa elokuvissa esiintyviä hahmoja saattaa olla mukana.


Monet cossaajat eläytyvät hahmoonsa puettuaan cossin päällensä. Eläytyminen tapahtuu esimerkiksi lavalla esiintyessä tai valokuvia ottaessa. Jotkut, kuten itsekin, myös muuttavat mm kävelytyylinsä ja ryhtinsä vastatakseensa hahmoa. Periaatteessa tätä voisi sanoa cosplay-hahmolla larppaamiseksi. Larppaushan on karkeasti suomennettuna eläytymistä rooliin ja sen esittämistä. Tällä periaatteella mietittynä jokainen hahmoonsa vähänkään eläytynyt cossaaja on joskus larpannut, vaikka varsinaista peliä ei olekkaan ollut.

"Onko se sitten cossaamista, jos vaan heittää jotain kaapista päällensä ja sanoo olevansa Sherlock?" 

Voiko LARP-hahmoa siis cossata? Vai onko silloin kyseessä enemmänkin pelkkä pukuilu? Larp-hahmolla ei ole muuta lähdettä kuin ne pelintekijät, jotka hahmon ovat kirjoittaneet. Kuvaa ei pakosta koskaan ollutkaan, vaatteet on voitu repäistä kaapista tai lainattu kaverilta. Monella cossaajalta, joiden kanssa olen jutellut, on hankalaa hyväksyä OC-cossejakaan varsinaisiksi cosseiksi. OCt ja LARP-hahmot ovat ehkä lähinnä toisiaan näistä kahdesta harrastuksesta, jos miettii hahmojen alkuperää. Sekä cosplayssa että larpeissa voi nähdä älyttömän paljon vaivaa hahmon puvun rakentamisessa. Oikeastaan, mitä enemmän näkee vaivaa, sitä parempi lopputulos yleensä on. Vaivan näkeminen kannattaa myös kanssa-cossaajia/-larppaajia, sillä näin luot heille hyvän kokemuksen puvustasi. Onko sillä niin paljon väliä, onko hahmosta ollut olemassa kuvaa johon oma tekemäänsä verrata. 


Omasta mielestäni, jos hahmo on olemassa, sitä voi cossata. Hahmon oleminen larpissa aktualisoi pelkät mielessä olleet konseptit hahmosta, sen käyttäytymisestä ja ulkonäöstä. Näin ollen hahmo on ollut olemassa. Tässä kirjoituksessa käyttämäni kuvat olivat Kawaconissa cossaamani LARP-hahmon photoshootin tuloksia. Olin tosin muokannut larpissa ollutta pukua lisäämällä johtojen määrää ja yleisesti laittamalla lisää sälää pukuun. Muutokseni olisivat olleet hyvin hankalia itse pelin kannalta. Larpissa puvussa pitää pystyä pelaamaan ja toimimaan, ja tämä luo jotain rajoitteita puvulle.  Sitä voi olla hankala juosta metsässä taikamiekan kanssa jos selässäsi on itseäsi isommat enkelin siivet. Cosplayssa tämä ongelma rajoittuu maksimaalisesti vain kykyysi kulkea ovista. Cosplayssa on enemmän vapautta tehdä näitä massiivisia rakennelmia, sillä conissa ei yleensä ne päällä tarvitse jahdata mörköjä ympäri premissejä.

LARP-hahmoja cossatessa voi jalostaa pukuaan enemmän tähän "massiiviseen" suuntaan, ja ottaa mukaan elementtejä, jotka peliteknisistä syistä olisivat olleet vähintään hankalia. Jonkun kysyessä "Mistä sarjasta tää hahmo on?", aion jatkossakin kertoa cossini olleen tässä ja tuossa larpissa ollut pukuni.

Hahmo: Anna Camillo - Twileca 3: Vallankumouksen jälkeen LARP
Kuvien kuvaaja: Ilkka Reponen
Kuvien muokkaus: Milla Tuominen (KeikisaLai)
Kuvattu: Kawacon - Joensuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti